Recenzie Tinerele Elite de Marie Lu

Bună! Astăzi am revenit cu o recenzie a unei cărți pe care voiam să o citesc de foarte mult timp, Tinerele elite de Marie Lu. Am auzit o mulțime de păreri pozitive și pot să spun că această carte nu m-a dezamăgit. Mulțumesc mult editurii Corint pentru exemplar și pentru faptul că îmi trimit în fiecare lună cele mai faine noutăți. You are the best! ❤

“Everyone has darkness inside them, however hidden.”

Detalii despre carte: 

Data apariției: 2018

Autor: Marie Lu 

Numărul paginilor: 368

Titlu original: The young elites

Editura: Corint, colecția Leda Edge 

Review: ★★★★

Poți achiziționa cartea de aici

278928e15ff8f379d719a20b46c5ff82


„Deoarece le îngăduie personajelor sale să comită greșeli uriașe, Marie Lu reușește să facă mult mai fascinant totul, în cel mai bun mod cu putință. În mod evident, avem, de aflat mult mai multe lucruri și abia aștept să citesc continuarea acestei cărți. Căci lumea creată de autoare e una care chiar merită să fie revizitată.”

The New York Times Book Review

 

„Marie Lu sparge tiparele genului <<roman al formării>>, dar și pe acelea ale oricărei povești de dragoste pe care ați citit-o vreodată, pentru a scoate la iveală și a descrie nenumăratele emoții care sunt adesea, prea repede, catalogate drept iubire. În Tinerele Elite absolut nimic nu e ușor. Nici pentru Adelina, nici pentru cititori-nu există niciun loc sigur unde să nu poată fi simțite trădările, amenințările cu moartea sau eșecurile…”

Publisher Weekly

 

„Tinerele Elite este o lectură obligatorie pentru aceia care sunt, cu adevărat, pasionați de romanele fantasy atât de bine scrise, încât te fac să te cufunzi cu totul în lumea lor și să o dai uitării pe a ta.” 

Kirkus Reviews

Signorina Adelina Amouteru este unul dintre puținii copii care au supraviețuit îngrozitoarei febre a sângelui, molima care a ucis mai bine de o treime din populația Kenetterei. Cei rămași au fost însemnați în cele mai stranii moduri și au căpătat puteri atât de mari și neobișnuite, încât oamenii au început să îi considere făpturi din altă lume. Pentru unii sunt adevărați demoni, monștri aducători ai nenorocului, malfetto, iar pentru alții, preaiubiți copii ai zeilor, Tinere Elite…


bec68ceaa04f69a41fda65c2f60dbbbb

Am intrat prima dată în „contact” cu Marie Lu prin prisma seriei Legenda (pe care nici acum nu am citit-o, shame on me). Apoi a apărut în România Warcross, o carte care mi-a plăcut foarte mult. Iar acum, în iulie, am aflat de apariția cărții Tinerele Elite. Auzisem de ea la câțiva booktuberi americani și toți au lăudat-o. Și, ce să vezi? Și mie mi-a plăcut foarte mult. Cred că ar trebui să le ascult mai des părerile booktuberilor.

Când am început cartea eram puțin sceptică, trebuie să recunosc. Nu știam cum o să mi se pară, dacă o să îmi placă personajele și îmi era foarte frică de faptul că personajul principal este unul negativ. Nu prea am mai întâlnit cărți în care toată acțiunea să fie pusă pe seama unui rău făcător așa că am fost foarte curioasă să văd cum o să se termine totul.

young-elites-2

Adelina Amouteru este un malfetto. A reușit să scape febrei sângelui care a ucis mai mult de o treime din populația Kenettrei cu un ochi lipsă dar și puteri supranaturale despre care încă nu știe. Familia ei este un dezastru -la propriu și la figurat-, tatăl ei este un om crud căreia îi place să îi facă fetei viața un calvar, sora ei Violetta este frumoasă, gingașă, plăcută și vrută de toată lumea, tot ce ar fi vrut Adelina să fie iar mama ei a murit răpusă de febra sângelui.

 

“Be true to yourself. But that’s something everyone says and no one means. No one wants you to be yourself. They want you to be the version of yourself that they like.”

Protagonista își descoperă puterile în niște împrejurări nefericite, prea târziu și intră într-o lume atât de nemiloasă. Este trimisă în închisoare prin simplul fapt că e un malfetto.

Enzo Valenciano o salvează de la propria moarte și o recrutează pentru a deveni o Tânără elită, o ajută să își descopere puterile ascunse înăuntrul ei. Acest grup de adolescenți luptă pentru a-l pune pe prințul Enzo la conducere, el fiind renegat din cauza naturii sale, a puterilor sale supranaturale.

 

“The only way to clamp down on my energy is to erase my emotions, and so I fold them each away, one by one. My sorrow turns to anger, then to ice-cold fury. My soul curls in one itself in defense. I am gone. I am truly gone.

I am not sorry.”

Cel mai mult am urât la cartea aceasta (și singurul lucru care mi-a displăcut) a fost atitudinea tatălui Adelinei. Dacă copilul tău este diferit, asta nu înseamnă că tu trebuie să faci pe naiba în patru să îl schimbi, consider că dacă iubești pe cineva (nu cred că este cazul în această situație) ar trebui să îl lași să fie el, schimbarea nu înseamnă și fericire, căci schimbările, mai ales cele forțate, pot fi în rău.

e8d161150f6cbdffe57f70a6cdd8c781--a-father-once-upon-a-time

Cel mai mult mi-a plăcut cum Marie Lu ne schimbă cu totul perspectiva asupra personajelor. Persoane care într-o carte ar trebui să fie negative, rele , fără milă, ei bine în cartea aceasta ei vor fi protagoniștii principali și ei vor fi personajele pozitive (într-un fel sau altul) iar persoanele care într-o carte ar trebui să fie eroii, cei buni, ei sunt defapt răufăcătorii mascați în bunătate. Am complicat totul, știu, but you get it :)))

65052dad9261d37e42748919e8580a10

“To love is to be afraid. You are frightened, deathly terrified, that something will happen to those you love. Think of the possibilities. Does your heart clench with each thought? That, my friend, is love. And love enslaves us all, for you cannot have love without fear.”

Mi-a plăcut foarte mult stilul de scriere al autoarei, felul în care știe să clădească acțiunea și suspansul cu fiecare pagină și felul în care descrie personajele, poți să ți le imaginezi foarte ușor cu ajutorul cuvintelor ei.

Personajul meu preferat e mai mult ca sigur Adelina, e atât de puternică, atât de badass și părul ei-just gorgeous :))

pizap.com15300924916951

Da! Este o carte plină de acțiune, cu personaje de care te poți atașa foarte ușor, este pur și simplu minunată!

“Some hate us, think us outlaws to hang at the gallows.
Some fear us, think demons to burn at the stake,
Some worship us, think us children of the gods.
But all know us.”


Sper din tot sufletul că v-a plăcut recenzia de astăzi. Ne vedem curând cu un alt articol!

Cu drag,

pizap.com15300928493382

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s