Recenzie „Jocurile Foamei” de Suzanne Collins

  • Autor: Suzanne Colins
  • Titlu original: The Hunger Games
  • Editura: Nemira
  • Volume: 3(Jocurile Foamei, Jocurile Foamei: Sfidarea, Jocurile Foamei: Revolta )
  • Descriere(volumul1): 

    “Ai putea supravieţui în sălbaticie, de unul singur, când toţi cei din jur fac tot ce pot ca să nu apuci dimineaţa următoare? Într-un viitor postapocaliptic, peste ruinele unui continent cunoscut odată ca America de Nord se întinde naţiunea Panem. Ca simbol al puterii Capitoliului asupra celor douăsprezece districte conduse cu o mână de fier, în fiecare an este organizat un concurs sadic şi sângeros – Jocurile Foamei. Douăzeci şi patru de adolescenţi sunt răpiţi de lângă familiile lor şi aruncaţi în lupta pe viaţă şi pe moarte, televizată în direct şi urmărită cu frenezie. Doar unul dintre ei se va întoarce acasă faimos, bogat şi… viu. Cine va câştiga cursa nebună pentru supravieţuire?”


Parere:

Ei bine, pentru inceput vreau sa spun ca aceasta serie m-a fascinat de la primele capitole.

Prima carte face  mai mult decat sa ne prezinte lupta din interiorul Jocurilor. Ne introduce intr-o lume a neajunsurilor, a mizeriei umane, a nedreptatii si a fricii; unde majoritatea oamenilor au fost fortati sa uite termenul de ‘prieten’. In aceasta lume traieste Katniss Everden cu mama si sora ei. 

Katniss, cea ce devine persoanjul care ne indruma calatoria pe parcurcul cartilor, este o fata orfana de tata, care isi intretine familia din vanatul alaturi de Gale, bunul ei prieten din copilarie. Se dovedeste inca de la in ceput ca este mai mult decat o fata dintr-un district sarac. Are ceea ce multi au uitat ca pot avea: bunatatea, loialitatea, sacrificiul, desi sunt undeva ingropate in ea. Si la acestea se mai adauga si un talent la a manui arcul.

Isi salveaza sora de la Jocurile Foamei, luand practic un bilet sigur spre moarte. Iar ei i se adauga Peeta Mellark, un baiat tot de saptesprezece ani, fiul unui brutar, cu aceleasi trasaturi morale ca si ea, doar ca poate cu mai multa bunatate si blandete. Asadar, iata tributul districtului 12, ducandu-se spre o arena ce toti cred ca va insemna si moartea lor.

Odata cu plecarea din districtul 12, incepe lupta pentru supravietuire. Katniss si Peeta isi fac de la inceput o intrare uimitoare, aparand la Ceremonia de Deschidere cu niste costume cu totul speciale. Dar dezvluirea lui Peeta atrage si mai multi admiratori in randul locuitorilor- era indragostit de Katniss inca dinainte  sa ajunga niste tributuri. Astfel, incepe sa se formeze o idila falsa pentru a atrage sponsori. Insa, din ea incep sa nasca sentimente reale.

Imediat cum tributurile intra in arena incep sa se formeze grupulete cu interese ascunse, strategii cat mai barbare si viclene. Katniss o cunoaste pe Rue, o fata de varsta surorii sale, din districtul 11. Aceasta devine sigurul ei aliat, insa e scoasa din joc imediat cum ajunge in ultimii 10 ramasi. 

Apoi, urmeaza un moment care este in topul celor 5 momente preferate din carte: Katniss acopera trupul micutei ei aliate cu flori si ii canta un cantec de leagan, ceea ce este considerat un adevarat semn al rebeliunii.

Cum era de asteptat, Katniss si Peeta ajung ultimii ramasi. Insa, planul pe care cei doi il fac pentru a iesii ambii cu viata din joc nu le asigura o viata sigura pentru prea mult timp. Astfel, actiunea se mai intinde pe parcursul a doua carti, fiecare cat mai uimitoare, ajungand sa aibe un final neasteptat.

Pe langa persoanjele princilale care sunt un simbol al sacrificiului si al supravietuirii; pe langa actiunea care te tine constant in priza; mi-a mai placut extrem de mult modul in care autoarea te face sa simti atatea sentimente si cum te face sa intrii in pielea persoanjelor.

 Si vreau sa evidentiez si situatia triunghiului amoros Peeta-Katniss-Gale. Apreciez fatul ca autoarea nu a pus o emorma importanta pe el tot timpul, ci a pastrat ideea principala a cartii.

Inchei aici vreau sa va spun ca seria Jocurile Foamei  nu este doar despre lupta pentru supravietuire, ci si despre puterea prieteniei, a iubirii, despre compromisuri si puterea pe care fiecare o are in a schimba destine.

Citate:

Copii sunt luati din districtele noastre si obligati sa se ucida unii pe altii in timp ce noi ii privim- astfel ne aminteste Capitoliul ca suntem intodeauna la mana lui

-Nu uita ca suntem indragostiti nebuneste, asa ca poti sa ma saruti de cate ori simti nevoia

-[…]Capra aia nu ar fii putut sa moara nici daca s-ar fi straduit, zic eu.

[…]

-Nu iti face griji. Eu nu ma straduiesc, glumeste el

-Tu si o seringa impotriva Capitoliului? Vezi, de-asta nu te lasa nimeni pe tine sa faci planurile

Imaginadu-mi casa mea, simt durerea singuratatii. Ziua e nesfarsita. Oare azi-dimineata am mancat mure cu Gale? Pare sa fi fost cu o viata in urma. Ca un vis lung transformat in cosmar. Poate, daca adorm, o sa ma trezesc din nou in districtul 12, acolo unde mi-e locul.

-In cosmaruri te pierd de obicei pe tine, povesteste el. Sunt OK  imediat ce-mi dau seama ca esti aici

 -Si nimic din ce-am putea face n-o sa fie mai presus de vechile prietenii. Asa ca, ce de ne-am osteni?

 Nu ma pot hotari sa-i spun ca alearga dupa un vis tot atat lipsit de substanta precum o dara de fum

Acum trebuie sa devin adevaratul lider, chipul, vocea, intruparea revolutiei. 

 – Presedintele Snow spune ca ne trimite un mesaj? Ei bine, am si eu unul pentru el. Puteti sa ne torturati, sa ne bombardati si sa ne ardeti districtele din temelii, dar vedeti asta? […] Focul se raspandeste!tip eu fiindca am hotorat ca Snow nu trebuie sa piarda nici un cuvant. Daca noi ardem, voi ardeti cu noi-Andreea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s